Wednesday, 20 April 2016

Cinta 100KG Menggambarkan Realiti Kehidupan

HAHAHAHAHAHHAHAHA
Okay, maafkan sifat buruk aku. Belum apa apa dah mula ketawa besar.

Assalamualaikum guys!
Busy ke?
Tak apa, teruskan.
Aku cuma nak review satu drama keluarga ni. Really funny and sesuai sangat untuk seisi keluarga.
Bagi you guys yang dah tengok! Alhamdulillah, baguuiihhh!

Okay, cerita ni mengenai dua sahabat perempuan yang baik yang diperankan oleh Sharifah Amani dan Sherry Al-hadad. Dari sekolah menengah membawa kepada alam kedewasaan. So cute kan!

Di masa inilah mereka menempuhi pelbagai rintangan.

Si Wati which is Sharifah Amani ni seorang yang kalau nak couple, memang dia yang akan go get the guy yang dia suka. Dia memang tak suka omong kosong semua ni. Dia seorang yang really penyayang, manja. Dia ada dua abang dan ya rabbi abang abang dia kelakar gila! Oh ya, Wati is a mekanik!

Si Dian which is Sherry Al-Hadad pula seorang penulis yang berhati steady. Semua benda dia anggap positive je. Dia ada couple dengan Khairul, seorang pilot handsome. Yang dimainkan oleh Fezrul Khan. Kah! Rupanya Rozi, pramugari yang selalu satu kapal dengan Khairul ni ada niat nak rampas Khairul dari Dian. So, biasalah. Tapi, still kelakar okay.

Wati and Dian are really meant for each other. Persahabatan diorang membuatkan aku salute sangat-sangat. Between them ada Tina. Kawan dari U. Tina nilah yang selalu membantu untuk rapatkan balik Wati and Dian bila diorang ni bergaduh. Padahal, gaduh kecil kecil je.

So, one day, Wati ni suka kat mamat gym ni bila dia dah clash dengan ex dia. So, jadilah Sharil (lol something like that) yang dimainkan oleh Zain Saidin. Beria si Wati ni try Sharil tapi tak dapat. Katanya, kawan sajeehh. Yang sangkutnya pula kawan si Sharil ni iaitu Zain yang dimainkan oleh Ungku Hariz.

Wati dan Zain rapat sebab nak try si Sharil. Tetiba jadi rapat bestfriend gittew. Rupanya si Zain ni suka pula kat Wati tapi dia tak berani nak bagitahu. Kalau berani pula, salah timing. Aduuhh! Aku pun duk geram bila tengok cerita ni. Si Zain ni pula bagitahu semua orang yang dia suka Wati tapi tak bagi tahu Wati yang dia suka kat Wati.

Last try Zain untuk confess is Zain lukis gambar Wati. Zain memang pandai lukis. And most of hasil lukisan dia semua gambar Wati. How sweet kan! Tapi, yang beza dia, bawah kertas tu, Zain tulis "Awak + Saya = Kita"

Awww! Kau tak rasa benda ni cute ke doh?

Bila episode akhir barulah diorang ni rasmi couple. Sebenarnya, ada scene Wati marah Zain sebab tak bagitahu yang Zain suka kat Wati. Wooohh tegang gila suasana!

FYI, Tina meninggal dalam 2 eps akhir sebab produk kecantikan yang tak lepas kementerian kesihatan. Kejam betul!

Itu jelah yang mampu aku cerita.

Yang aku nak ketengahkan di sini is,

Friendship.

Guys, please appreciate every single time you spent with your friends. Every single friend. Sebab kau takkan tahu kali terakhir kau akan jumpa dia. Gelak sama-sama dengan dia. Please, kalau gaduh, jangan lama-lama. Aku tahu, gaduh tu adat dalam berkawan. I know. Tapi, jangan lama-lama. Lagi satu, jadi kawan yang berguna sikit. Kalau kau boleh jadi kawan yang time senang ada, time susah hilang. Kau rasa, takkan ada orang buat macam tu kat kau?

Family.

This should be on top actually. Sayangilah keluarga anda. Bergembiralah. Kau takkan dapat kat mana-mana lagi yang sedarah sedaging dengan kau. Kau jangan nak memandai jawab 'saudara seIslam' ya! Tu kes lain. Yang ni pure family. Please appreciate. Luangkan banyak lagi masa dengan diorang. Jangan jadikan ada jurang between you and your  family. Kau akan menyesal di kemudian hari.


Okay, cukuplah. Banyak lagi aspeknya, tapi kalau nak tahu sangat , tontonlah sana! Really worth kau tahu.

Oh ya, kenapa aku cakap Cinta 100KG menggambarkan realiti kehidupan?
Cerita ni tak fake langsung. Kau macam ada dalam tu. Apa yang kau orang rasa ibarat diceritakan kembali.

Cuba bayang logik ke kawan baik sendiri suka kawan baik? Hello! Kau selalu dengan dia. KAWAN. Bagi aku susah pun susah nak nak terima. Tapi, up to you guys nak buat keputusan macam mana.

So, aku kongsi sikit the pictures. Tak banyak, sorry!

Aku tipu. Nak tengok, pergi search sendiri.


p/s: I like wanna crying when this drama has come to the end. I'm in love with Zain anyway! HAHAHA. Ungku Hariz really <3

Okay, assalamualaikum!


2 comments:

  1. Dah berakhir cerita ni...ada suka ada duka...

    ReplyDelete
  2. Suka dgn cerita ni. Menarik..

    ReplyDelete

Buat apa tuuu? Meh comment sekejap!

Search